Balatonszárszó Önkormányzat

You are here Home  > Önkormányzatok >  Balatonszárszó Önkormányzat
Item image

Balatonszárszó – Somogy megyében a Balaton déli partján elhelyezkedő – 2170 lakosú település. A Külső-Somogyi dombság ölelte völgyben fekszik. Neve is erre utal, szárazaszó, szárazvölgy.

Szent László királyunk 1082-ben kelt oklevelében említi először nevét Zarosozow alakban.
A közelmúltban történt régészeti feltárások szerint a nagyközség területe és közvetlen környéke már i.e. 2100. táján lakott hely volt. A rómaiak jelenlétére utalnak a III-IV. századból származó csont és cserép maradványok.

Településünk a középkorban templomos hely volt, 1233-ban említik kápolnáját, melyet Bertalan veszprémi püspök építtetett. A település a középkori falvakhoz hasonlóan változtatta a helyét, az 1745-ös egyházlátogatási jegyzőkönyv már a mai helyét említi.

Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét.
Balatonszárszó kulturális rendezvényeivel – az április 11-i költészet napi rendezvényen túl is – megemlékezik a költőről.

A településen évente rendszeresen visszatérő műsoros események a május 1-i majális, június elején rendezendő szezonnyitó, a július 27-i, augusztus 20-át megelőző “Szárszói Kulturális Napok.”
A szárszói református templom méltó helyszíne a nyári zenei esték című programjainak is.

Ma a település fejlődik. Az 5,5 km hosszú Balaton-parton számtalan nyaraló és magánszálláshely, négy nagyobb szálloda, valamint a Magyar Református Egyház “Soli Deo Gloria” konferenciaközpontja és az Evangélikus Egyház nyaralóháza is megtalálható.

Balatonszárszó csendes, rendezett családi nyaralóhely. Már a harmincas években megjelent képeslapokon is “gyermek-paradicsomként” említik.
Három szabad strandunk jól felszerelt. Kisgyermekkel érkező vendégeket szívesen látunk a központi strandunk fövenyes partszakaszán.

Az önkormányzat a jövőben is mindent megtesz a lakosság és a nyaraló vendégek komfortjának biztosítására.
Javaslom, tegyen egy sétát a településünkön és biztosan újra visszajön!

Szeretettel várjuk, és reméljük, hogy a közeljövőben vendégeink között köszönthetjük.

 


Cim

Cím:
8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1.
GPS:
46.826596, 17.83440399999995
Telefon:
84/362-901
balatonszarszo@somogy.hu
Weboldal:
http://www.balatonszarszo.hu

Értékeld

Ár
Gyorsaság
Személyzet
Kiszolgálás
Minőség

Close Comments

Szólj hozzá